138 miljoner till ARBAFLAME anläggning vid Follum

(Oslo den 28 november 2016) Eftas övervakningsmyndighet (ESA) har godkänt Enovas beslut att investera 138 miljoner i att bygga en biokolanläggning på Follum. Anläggningen kommer att minska de globala CO2-utsläppen med 400.000 ton per år.

- Vi är mycket glada över att ESA har godkänt Enovas stöd för en biokolanläggning på Follum på 138 miljoner. Nu kan vi fortsätta våra ansträngningar att förverkliga produktionen i samarbete med våra partners, säger VD ARBAFLAME Håkon Knappskog.

Pemco ägda ARBAFLAME är ett teknikföretag som huvudsakligen arbetar med utvecklingen av en ny generation av träpellets. Företaget har patenterat en unik tillverkningsteknik för biokol som kan ersätta vanlig kol i koleldade kraftverk. Biokol, Arbaflame, är gjord av 100 procent trä och har i stort sett samma egenskaper som fossilt kol. Därför kan det ersätta normal kol utan koleldade kraftverk måste göra stora ändringar.

Läs mer om advanced black wood pellets

- Vi behöver fler ben att stå på. Den gröna skift skapar nya möjligheter för skogsindustrin. Det är därför glädjande att biokolanläggningen få stöd. Goda förutsättningar och stöd från finansiärer säkerställer att projektet är nu ett steg närmare förverkligande, säger näringsminister Monica Mæland i ett pressmeddelande från Enova.

ARBAFLAME, som har patenterad teknologi har redan producerat över 100 000 ton biokol i egen testanläggning vid Kongsvinger. När anläggningen vid Follum är klar kommer det att ha en produktionskapacitet på 200.000 ton biokol per år, vilket kommer att bidra till en årlig minskning av C02-utsläpp av 400 000 ton.

Share this post

Leave a comment

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Förfrågan

Nyheter

Datum för inlägg: fre, 03/02/2018 - 12:39

Solör Bioenergi växer i Sverige och Norge genom förvärvet av Pemco Energi från det norska investment bolaget Pemco.

Datum för inlägg: sön, 02/18/2018 - 11:32

Sverige har som mål att bli ett av världens första fossilfria länder. För att vi ska nå dit har bioenergin en viktig roll att spela.

Datum för inlägg: sön, 02/18/2018 - 10:45
Vårgårda kommune Lena skole

Pemco Energi köper fem värmeanläggningar av Avena Energi. Anläggningarna ligger i Vårgårda, Alingsås och Skara och är viktiga för Pemco...

Datum för inlägg: tors, 02/15/2018 - 11:35

Pemco Energi har anställt Sivert Schevig som projektledare. Han kommer närmast från Eidsvold Værk Moelven där han varit driftledare.  

Datum för inlägg: tis, 09/19/2017 - 10:44

Nu har vi samlat ett urval kundcase där du enkelt kan läsa om olika verksamhetsområden och fastighetstyper och få en bild av hur våra...