Pelletsanläggning på Tjörn

Wallhamn AB på Tjörn, Sveriges tredje största bilhamn specialiserade på fordonslogistik, har haft energifrågan på bolagets agenda under en tid. I samband med att Pemco förra året kom med förslaget att stå för en investering av en pelletsanläggning, och därmed ersätta dagens oljepannor, fick frågan ny fart. Nu är bygget i full gång och anläggningen ska stå klar innan årsskiftet.

Med en hantering av över 215 000 bilar per år är verksamheten hos Wallhamn AB stor. Likaså energibehovet, där oljepannor används idag för att värma upp fastigheterna. För en tid sedan började man att titta på alternativ till att använda olja, eftersom pannorna började bli gamla och behövde bytas ut.

Wallhamn fick flera förslag av Pemco om hur oljan skulle kunna ersättas med bioenergi.

Läs mer om pelletsanläggning

­Träpellets värmer på Tjörn
Det som var mest intressant för oss var den lösning där Pemco står för investeringen av en pelletsanläggning och där vi betalar för den faktiska förbrukningen. Efter att ha pratat med Tjörns kommun, som är nöjda med de två anläggningar som Pemco byggt åt dem, fick vi en bra grund för att ta ett beslut om att välja just Pemco, säger Peter Persson, Production manager Car department på Wallhamn AB.

Igång innan jul

Nu är byggnationen i full gång av en värmeproduktionsanläggning som eldas med träpellets.

– En pelletspanna kommer att producera den mesta av värmen och förse fastigheterna med energi via en kulvert som dras emellan dem. Förutom att vi bygger en helt ny pelletsanläggning och en kulvert investerar vi också i en ny oljepanna som kommer att finnas som reserv, säger Henrik Pettersson, projektledare på Pemco Energi.

När beslutet väl var taget om byggnationen har Wallhamn varit måna om att anläggningen ska vara igång så snart som möjligt.

– Det primära var inte att tjäna pengar på förändringen, utan att slippa en investering och komma bort från oljan, säger Peter Persson.

Under mitten av december kommer den nya anläggningen av tas i drift.

I bilden ser vi Peter Persson, Jonas Sörensson och Andreas Hulthén.

FAKTA

Energislag: Träpellets och olja

Grundlast: Träpellets

Reserv och topp: Eldningsolja

Energimängd: 1,1 GWh eller 1 100 MWh.

Förnybarandel: >90 %

 

För mer information, kontakta:

Håkon Knappskog, CEO Pemco Energi, +47 (0)99 59 57 62

Pär Westborg, Försäljningschef Pemco Energi, +46 (0)76 777 76 72

Peter Persson, Production manager Car department Wallhamn AB, +46(0)735 209 994

Förfrågan

Nyheter

Datum för inlägg: fre, 03/02/2018 - 12:39

Solör Bioenergi växer i Sverige och Norge genom förvärvet av Pemco Energi från det norska investment bolaget Pemco.

Datum för inlägg: sön, 02/18/2018 - 11:32

Sverige har som mål att bli ett av världens första fossilfria länder. För att vi ska nå dit har bioenergin en viktig roll att spela.

Datum för inlägg: sön, 02/18/2018 - 10:45
Vårgårda kommune Lena skole

Pemco Energi köper fem värmeanläggningar av Avena Energi. Anläggningarna ligger i Vårgårda, Alingsås och Skara och är viktiga för Pemco...

Datum för inlägg: tors, 02/15/2018 - 11:35

Pemco Energi har anställt Sivert Schevig som projektledare. Han kommer närmast från Eidsvold Værk Moelven där han varit driftledare.  

Datum för inlägg: tis, 09/19/2017 - 10:44

Nu har vi samlat ett urval kundcase där du enkelt kan läsa om olika verksamhetsområden och fastighetstyper och få en bild av hur våra...